Druhy zapínání náušnic

Zapínání náušnic je velmi důležité. Nese celou náušnici, díky němu lze náušnice nosit a především neztratit. Typ zapínání se liší podle tvaru náušnice. Pro některé tvary je vhodnější konkrétní zapínání, jiné jsou zase vhodnější pro děti. Nejzákladnější dělení zapínání náušnice je podle toho, zda je ucho propíchnuté, či nikoliv.

Náušnice pro propíchnuté ucho

Klapka (dámský patent, klasický závěs):

Dámský patent

Jedná se o velmi častý typ zapínání. Skládá se z háčku, který se zespodu uzavře klapkou a tím zajistí, aby se náušnice z ucha nevyvlekla. Zapínání je velmi rychlé a pohodlné, díky klapce i bezpečné. Tento typ zapínání se hodí jen pro některé typy náušnic. Nabízíme tip na náušnice se zapínáním na klapku.

Afroháček (africký háček):

Africký háček

Tento typ zapínání je častý u visacích náušnic. Je možné jej zajistit silikonovou koncovkou, aby se háček z ucha nevyvlekl. Náušnice s tímto typem zapínání je navržena tak, aby zatížila ušní lalůček a tím náušnice z ucha samovolně nevypadávala. Umožňuje-li to tvar náušnice, používá se háček se zajištěním. Africký háček je typ náušnice, který by si nositelka měla před spánkem sundat, aby se jí v noci nevyvlekl z ucha. U visacích náušnic na afroháček, kde to tvar náušnice dovoluje, Vám můžeme na přání vyměnit zapínání za zapínání na klapku. O možnosti výměny zapínání se u nás můžete informovat. Několik tipů na náušnice s afroháčkem: stříbrné náušnice s ametystemstříbrné náušnice s larimarem nebo nádherné náušnice s růženínem

Francouzské zapínání (ruský patent):

Ruský patent

Tvar tohoto zapínání nezasahuje do tvaru náušnice, je skryto z druhé strany ucha, proto se jedná o klenotníky preferované zapínání. Takováto náušnice vypadá elegantně a používá se u dražších náušnic. Tyčinka, opatřená jistícím zářezem, vede kolmo k náušnici. Protáhne se uchem a zezadu zaklapne do dírky v klapce. Podívejte se na naše tipy náušnic se zapínáním na zacvaknutí : stříbrné náušnice s modrým opálem, nádherné stříbrné náušnice s pravým topazem nebo stříbrné náušnice s národním klenotem - českým granátem a vltavínem

Šroubek (balonek):

Šroubek

Tyčinka náušnice opatřené tímto zapínáním, se protáhne dírkou v uchu a upevní našroubováním balonku. Díky závitu se jedná o bezpečný typ zapínání, které je oblíbeno především u dětí. Ty totiž náušnice nemění příliš často. Prohlédněte si inspiraci na náušnice se šroubkem.

Puzeta:

Puzeta

Alternativou pro náušnice na šroubek, jsou náušnice na puzetu. Dířka (tyčinka) náušnice nemá závit, z druhé strany ucha se zajistí kovovou puzetou ve tvaru motýlka, silikonovým jištěním, či jiným, vhodným typem. Toto zapínání je vhodnější pro menší náušnice a jsou snad nejpoužívanějším typem zapínání vůbec. Snadno se nasazují a sundávají, nejsou ovšem tolik bezpečné proti vypadnutí, jako náušnice na šroubek. Tyto náušnice mohou někoho tlačit. 

Dětské zapínání (dětská bizura):

dětská bizura

Jedná se o typ zapínání především pro miminka a menší děti. Náušnice má zapínání, na rozdíl od jiných typů, vepředu. Náušnice se nasazuje zezadu a  malý háček se bezpečně zaklapne do očka na přední straně náušnice. Díky tomuto se nemusíte bát, že by se náušnice uvolnila a ztratila. Tyto náušnice se z pravidla nosí několik let v kuse, dokud dítě nepovyroste. Můžete si je nechat zamknout a mít tak větší jistotu, že je neztratíte. Velký výběr dětských náušnic se zapínáním na bizuru naleznete zde: dětské náušnice se zapínáním na bizuru

Zapínání kloubem:

Na spodní straně kruhu náušnice bývá zpravidla kloub. Náušnice se jakoby zlomí a tyčinka náušnice při zapnutí zapadne do protější části šperku. Opravdu bezpečný uzávěr tohoto typu vyžaduje při zapínání trochu více námahy, než ostatní typy. Díky tomu se na něj ale můžete plně spolehnout.

Zapínání tyčinkou:

tyčinka

Náušnice má kloub ze zadní strany, schovaný za ušním lalůčkem, popřípadě ze přední strany, dle použitého druhu jištění. Tento kloub je pro tyčinku náušnice, která zapadne do protilehlého jištění. Jištění se v tomto případě liší v tom, ze které strany ucha se nachází. Pokud se nachází ze zadní strany náušnice, může být opatřeno i zámkem, pro větší bezpečnost.

Náušnice pro nepropíchnuté ucho

Zde je výběr zapínání náušnic zpravidla omezený.

Klipsa:

klipsaklipsa pro kruhové náušnice

Jedná se o klasickou klipsu, která se používá především na náušnice bižuterní. Klipsy ovšem najdeme i zlaté, stříbrné a ocelové. Pokud žena nemá propíchnutou dírku, jedná se o nejčastější zapínání vůbec. U kruhových náušnic se pak můžeme setkat s podobným principem, kdy kruh náušnice není dokončen. Díky kloubu na spodní straně se dá náušnice rozevřít a zavřít.

Anglický šroubek:

Tento typ zapínání uvádíme pro dokončení výčtu. U nás není toto zapínání zcela běžné. Zapínání funguje na principu maličkého svěráčku, který se ze zadní strany utahuje balonkem na závit, podobně jako zapínání na šroubek. Používá se pro drobnější náušnice. Tento typ zapínání náušnic zatím v nabídce nemáme.

Související produkty

Recenze od našich zákazníků

95% zákazníků doporučuje podle dotazníku spokojenosti za posledních 90 dní.

Další recenze od zákazníků

Online platby kartou

Rychlé a zabezpečené
platby online

E-mail pro zákazníky

info@aranys.cz
(po-pá 8-16)

Linka pro zákazníky

+420 736 119 910
(po-pá 8-16)

Garance kvality a spokojenosti

potvrzená 
Puncovním úřadem

Zpět na začátek